Rostskydd med linolja - Bäst för både bil och miljö!

Behandlingsmetod

Underredsbehandling med linolja tar två dagar. Första dagen tvättas underredet med hetvatten i högtryckstvätt. Det får sedan torka under natten varpå linoljebehandlingen utföres dagen därpå.

För att erhålla bästa skyddande verkan behöver linoljebehandlingen på en nybehandlad bil upprepas efter ett år. Efter det rekommenderas en upprepning vart annat år för att säkerställa att den rostskyddande effekten kvarstår.

Verkstaden
Korrugerad plåt på väggen i Rostdoktorns lokaler. Plåten har utsatts för åtskilliga linoljebesprutningar och den resulterande gummiliknande ytan syns tydligt.

Rostskyddsbehandling med linolja går till såhär:

  1. Bilen körs in i behandlingslokalen för linolja och lyfts upp på en billyft.
  2. Underredet tvättas med högtryckstvätt med hetvatten.
  3. Dräneringshål öppnas och rengöres. Vid behov tas gammal lös underredsmassa bort.
  4. Bilen får stå och torka över natt.
  5. Bromsskivor, lack, med mera skyddas.
  6. Rå kallpressad linolja sprutas på på bottenplatta, hjulhus, fjädrar, hjulupphängning, trösklar och dörrbottnar.
  7. Överflödig linolja torkas bort.
  8. Linoljan tar lite tid på sig att torka helt efter behandlingen, vilket medför att bilen kan lukta av linolja några dagar. Det är dock ingen obehaglig lukt.
  9. Om det är första gången bilen behandlas med linolja rekommenderas en ny behandling efter ett år. Till exempel kan gammal sprucken underredsmassa lossna utav linoljan efter ett tag. En ny behandling efter ett år skyddar även där. Om bilen tidigare behandlats med linolja rekommenderas en ny behandling först efter två år.

Behandling med linolja är ett billigt sätt att hålla rosten borta!